Home » Nieuws » DvhN | Wetenschapstruck brengt AI-kennis naar de scholieren

DvhN | Wetenschapstruck brengt AI-kennis naar de scholieren

Journalist: John Geijp (DvhN)

“De wetenschapstruck van de Rijksuniversiteit Groningen gaat scholieren in het basis- en middelbaar onderwijs bekend maken met artificiële, ofwel kunstmatige intelligentie (AI).

Dat werd bekend tijdens het congres ‘AI met gezond verstand’ donderdag in het Groninger Forum.

De truck toert al sinds 2005 door Nederland en Noord-West-Duitsland om scholieren door studievoorlichting te interesseren voor techniek en wetenschap, met bijzondere aandacht voor energie.

‘Slimme koppen’

Daar komt de AI nu als speciaal onderwerp bij. Het is niet alleen de bedoeling dat jongeren meer te weten komen over kunstmatige intelligentie, zei hoogleraar Joost Frenken, decaan van de faculteit Science and Engineering. ,,Maar ook om te zorgen dat de slimme koppen van morgen verder gaan werken aan de technologie.”

Het initiatief voor het project met de naam ‘Jouw technologie van morgen’ komt van het zogeheten ELSA AI lab Noord-Nederland, dat zich inzet voor een verantwoordelijke ontwikkeling en toepassing van de AI. Het ‘lab’ was samen met de AI Hub Noord-Nederland organisator van het tweede uitverkochte AI-congres voor ondernemers uit de drie noordelijke provincies.

‘Laatste status bestaat niet’

Kees van der Klauw van de NL AI Coalitie, de landelijke aanjager van de technologie, schetste hoe snel de kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt. ,,Ik ben gevraagd iets te zeggen over de laatste status van de AI. Maar die bestaat niet. Die wordt voortdurend achterhaald”, vertelde hij.

De Groningse ondernemer en businesscoach Alex van Ginneken benadrukte dat met de opsomming van de enorme hoeveelheid nieuwe toepassingen van ChatGPT waar bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld marketingteksten schrijven, contracten scannen op juridische voetangels en klemmen en feiten checken.

‘Juiste data’

Mirjam Plantinga van het ELSA AI waarschuwde ook voor fouten die met AI worden gemaakte. Ze toonde een foto van een hond, die door een AI-toepassing was aangezien voor een tijger. Ze benadrukte het belang dat AI wordt gevoerd met juiste data, bijvoorbeeld als de technologie wordt toegepast in de zorg. ,,Het is belangrijk dat patiënten vertrouwen houden in de manier waarop we daarmee omgaan.”

‘Toilet schoonmaken’

Enkele bedrijven vertelden hoe ze AI hopen te gaan toepassen. Zo wil het Groningse schoonmaakbedrijf Argo, aldus directeur Jacob Tjoelker, met AI bijvoorbeeld nauwgezet gaan bepalen op welk moment en hoe vaak een toilet schoongemaakt moet worden. Daarmee wil het gaan experimenteren bij de schoonmaak van een heel bedrijfsverzamelgebouw waar 300 mensen werken. ,,Dat wordt onze proeftuin”, aldus Tjoelker.”

Aan alle AI-experts en ondernemers die met AI aan de slag willen, stuur ons een Whatsapp of een e-mail!

Scroll naar boven
× WhatsApp met ons!