“De kunstmatige intelligentie rukt op. Noordelijke ondernemers laten zich op een congres in Groningen informeren over de stand van zaken en mogelijkheden.
Hoe is de stand van de artificiële, ofwel kunstmatige intelligentie (AI) in Nederland, en welke kansen biedt de technologie? Noordelijke ondernemers die nieuwsgierig zijn naar het antwoord op die vraag komen op 28 september samen in het Groninger Forum voor ‘Hét AI-Congres van het Noorden’.
Snel uitverkocht
De belangstelling is groot. Net als de eerste editie een jaar geleden was het congres snel uitverkocht. De AI is al decennia in opkomst maar ontwikkelt zich in een steeds hoger tempo. Bedrijfsleven, onderwijs en overheid hebben een paar jaar geleden de handen ineengeslagen om te zorgen dat het Nederland, c.q. Europa de boot niet mist en voor de technologie niet afhankelijk wordt van bijvoorbeeld de VS of China.
Daartoe werd de Nederlandse AI Coalitie opgericht met de AI-hub Noord-Nederland als een van de zeven regionale vertakkingen. AiNed is de organisatie die 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds moet toekennen aan projecten die van betekenis zijn voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in ons land. De eerste voorzitter van AiNed is de Groningse prof. dr. Willem Jonker, die ook deeltijdhoogleraar dataveiligheid aan de Universiteit Twente is en een van de sprekers tijdens het congres.
Op stoom
Hij is nu een jaar in functie. Er is veel tijd gaan zitten in het opzetten van de organisatie, vertelt hij. ,,Desondanks is een aantal concrete projecten in gang gezet. Het AiNed-programma begint op stoom te komen”, zegt hij.
Zo zijn tot nu toe ruim 20 mkb-bedrijven bedeeld met subsidie voor innovaties. ,,Dat is niet zo veel”, vindt hij zelf. Het is voor AiNed volgens hem niet eenvoudig om het mkb te bereiken. Daar moet meer werk van worden gemaakt, zegt hij.
Jonker: ,,Die bedrijven zijn bezig met hun klanten en het verbeteren van hun producten. Ze doorgronden daardoor niet altijd de impact van AI voor hun bedrijf. Maar neem bijvoorbeeld een marketingbureau met 20 tekstschrijvers dat niets met AI doet. Dan komt er een concurrent bij die Chat GPT in gebruik neemt en voor hetzelfde werk genoeg heeft aan drie tekstschrijvers. Wie gaat dan de concurrentieslag winnen?”
‘Niet achterblijven’
Jonker stelt dat het van belang is dat regio’s en lidstaten met de EU samenwerken om niet bij de mondiale ontwikkeling van AI achter te blijven, zoals bij de ontwikkeling van digitale high tech is gebeurd. Amerikaanse en Chinese it-reuzen als Microsoft, Facebook, Google en Apple domineren de Europese markt.
Hij ziet hetzelfde gebeuren met de ontwikkeling van zogeheten generatieve AI, waar Chat GPT van Microsoft toe behoort. Het wordt gebruikt om naast teksten bijvoorbeeld afbeeldingen, videobeelden of muziek te maken.”
Aan alle AI-experts en ondernemers die met AI aan de slag willen, stuur ons een Whatsapp of een e-mail!