Home » Nieuws » DvhN | Aanjager van kunstmatige intelligentie

DvhN | Aanjager van kunstmatige intelligentie

“Gezocht: bedrijven in Noord-Nederland die geholpen zijn met de toepassing van artificiële, ofwel kunstmatige intelligentie (AI). De AI-hub Noord-Nederland staat in de startblokken om ze op weg te helpen.

De samenleving staat al bol van de AI: smartphones, auto’s, wasmachines – ze zijn allemaal al voorzien van de techniek en software die menselijk denken en handelen, althans voor een deel, overnemen.

Net begonnen
De opmars van kunstmatige intelligentie is echter nog maar net begonnen. Met de digitalisering van de samenleving komen er steeds meer data beschikbaar voor applicaties. De AI-hub Noord-Nederland is er om verantwoorde toepassingen aan te jagen bij het bedrijfsleven in Groningen, Friesland en Drenthe. Hoe de netwerkorganisatie dat doet?
Yvonne Kooi, programmamanager: ,,De vraag moet uit de markt komen. Wij willen van bedrijven weten tegen wat voor problemen ze aanlopen. Als ze zich daarmee bij ons ons melden, onderzoeken we of die met AI zijn op te lossen.”

Voortrekkersrol
Ruim drie jaar geleden werd de zogeheten Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) opgericht. Doel: een voortrekkersrol voor Nederland op het gebied van kennis én toepassing van AI. Inmiddels kent deze organisatie in zeven regio’s een ‘hub’ die zich in het bijzonder richt op daar sterk vertegenwoordigde sectoren.
De AI-hub Noord-Nederland werd eind 2021 opgericht en presenteerde zich in oktober tijdens een uitverkocht Forum in Groningen aan het mkb. Inmiddels is de netwerkorganisatie begonnen met vervolgbijeenkomsten rond de thema’s die in het Noorden in het bijzonder aandacht krijgen: landbouw, industrie, gezondheid, energie, maritiem, veiligheid en mobiliteit. De sessies moeten de aanzet geven tot de vorming van werkgroepen geformeerd uit vertegenwoordigers van bedrijven en kennisinstellingen.

Heel pragmatisch
De hub bestaat uit een bescheiden team van acht parttime medewerkers (samen goed voor 3,5 fte) dat werkt vanuit het gebouw van Bytesnet op de Zernike Campus in Groningen. Kooi, die eerder directeur was van Royal Goedewaagen (aardewerk) in Nieuw-Buinen: ,,Het zijn allemaal mensen uit het bedrijfsleven die de taal van ondernemers spreken. Zij gaan in de werkgroepen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat moet leiden tot een soort gemeenschappelijk programma. Dat doen we heel pragmatisch. We beginnen met de kleine onderwerpen. Uiteindelijk kom je samen tot grotere onderwerpen. Dan krijg je projecten waar je misschien wel subsidie voor kunt krijgen.”

Mirjam de Vreden, belast met de communicatie bij de AI-hub: ,,Er hoeft natuurlijk niet altijd subsidie aan te pas te komen. Bedrijven die zelf hun innovaties kunnen betalen, kunnen ook gewoon gebruik maken van ons netwerk en de ‘knowhow’ die daarin aanwezig is.”

Motoren en machines
De mogelijkheden van AI zijn welhaast onbegrensd. Een bekend voorbeeld is die van ‘predictive maintenance’, software die precies aangeeft wanneer bijvoorbeeld motoren en machines aan onderhoud toe zijn. Het voorkomt schade en uitval van apparatuur en maakt kosten voor onderhoud en vervanging voorspelbaar. ‘Predictive diagnostics’ is de variant waarmee in de zorg versneld diagnoses kunnen worden gesteld.
Ook ‘human capital’ staat hoog op de agenda, zegt Kooi. ,,We moeten natuurlijk zorgen dat de bedrijven die met AI werken, ook aan werknemers kunnen komen die daarvoor zijn opgeleid.”

‘Iets engs’
Bij alle vormen van scholing moet veel aandacht uitgaan naar de mensgerichtheid en de juiste toepassing, benadrukken Kooi en De Vreden. Want behalve het comfort, kent de AI ook het risico van misbruik. ,,Denk aan de toeslagenaffaire”, zegt De Vreden. De Belastingdienst liet met algoritmes mensen met een dubbel paspoort opsporen, omdat zijn in het bijzonder een neiging tot frauderen zouden hebben.
Kooi: ,,AI heeft voor veel mensen ook iets engs.” Bij de kennis van de techniek passen daarom ook de regels die horen bij de juiste toepassing, vastgelegd in de afkorting ELSA, die staat voor: Ethical, Legal and Societal Aspects. Binnenkort legt de EU-regels vast die het juiste gebruik moeten waarborgen. Kooi: ,,Of je nu medicus, boer of een industrieel bedrijf bent, je komt hoe dan ook in aanraking met de ethische kant.”

www.aihub-noord.nl

Exposities, workshops en debat
Inwoners van Groningen en Drenthe hebben volgende maand de gelegenheid nader kennis te maken met AI. De Koninklijke Bibliotheken en de NL AIC trekken een jaar lang langs de bibliotheken waar exposities, workshops en debatten over het thema worden gehouden. Deze zogeheten AI-Parade doet van 3 tot en met 26 februari Forum Groningen (vestigingen Nieuwe Markt en Haren) en van 1 tot en met 28 februari De Nieuwe Kolk in Assen.”

Artikel DvhN | 26.01.2023 | Geschreven door John Geijp 

Het bedrijfsleven kan zijn voordeel doen met kunst­matige intelligen­tie. Het team van de Al-hub Noord-Nederland helpt daarbij. 

Wij krijgen regelmatig de vraag “Waarom houden jullie je bezig met AgriFood, Industrie, Energie, Gezondheid, Gebouwde omgeving, Maritieme, Logistieke sector en Cultuur & Media? Daar zijn toch al ecosystemen en organisaties genoeg voor. Ja, dat dat is waar. De reden dat wij ze bundelen is dat al deze sectoren met elkaar een aantal overeenkomstige delers hebben. Eén daarvan is dat ze in dezelfde keten en/of met elkaar in 1 en dezelfde omgeving acteren. De toegevoegde waarde van AI en het team van de AI-hub ligt met name in de sectoroverschrijdende horizontale thema’s; Data Delen, Mensgerichte aanpak van AI zoals de ELSA Labs (Ethische, Juridische en Sociale aspecten van AI), Onderzoek & innovaties en de Start-up/Scale-ups die de toekomstige vaardigheden van AI al toepassen in hun oplossingen. Oplossingen die in de ene sector gebruikt worden, zouden zich ook heel goed kunnen lenen als oplossing in een andere sector.

Een fabriek is naast een gebouw ook een plek met een energiecomponent, met machines, met planning & computersystemen en daarnaast staat deze in verbinding met zijn omgeving door logistieke componenten. Al deze aspecten zijn belangrijk om innovaties op los te laten.

Deze horizontale benadering hanteren we als team, we kijken over de sectoren heen, werken in en met meerdere sectoren samen aan de oplossingen van morgen. Binnen ons team zit de expertise om hiermee aan de slag te gaan in kleine en grote samenwerkingsverbanden.

Aan alle AI-experts en ondernemers die met AI aan de slag willen, stuur ons een Whatsapp of stuur een e-mail!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
× WhatsApp met ons!