Hét AI-Congres van het Noorden
"AI met gezond verstand"

Deze editie is een co-creatie van het ELSA AI Lab Noord-Nederland en de AI-hub Noord-Nederland.

Donderdag 28 september 2023 | Forum, Groningen

Wil je meer weten over Mengerichte AI?
Neem dan contact met ons op.

"AI met gezond verstand"

Dompel je onder in de wereld van Mensgerichte AI. Bereid je bedrijf voor op de toekomst van technologie met een menselijke touch. Ontdek waarom aandacht voor ethische, juridische en maatschappelijke aspecten essentieel is om te komen tot mensgerichte AI en hoe jouw bedrijf hiervan kan profiteren. Scherp je AI-inzichten aan en zet technologie in harmonie met menselijke waarden. Mis dit onmisbare AI-congres voor ondernemers niet.

SPREKERS

Wijnand Aalderink

Wijnand Aalderink

Board Member - Samenwerking Noord



Dagvoorzitter

Kees van der Klauw

Coalitie manager NL AIC




Opening | Key note

Alex van Ginneken1

Alex van Ginneken

Business Coach - Alex van Ginneken




Key note

Mirjam Plantinga

Senior researcher responsible implementation of healthcare innovations - UMCG

Key note

Yvonne Kooi

Programma Manager -AI-hub Noord-Nederland




Key note

Willem Jonker

Voorzitter - AiNed






Key note

PROGRAMMA

08.45 – 09.30 • Inloop

Je bent van harte welkom vanaf 08.45 uur. Dan gaan de deuren van het Forum open en heb je de tijd om in te checken en te genieten van een kop koffie thee en het ontmoeten van de andere deelnemers. 

09.30 • Plenair | Opening | Kees van der Klauw

Tijdens de opening neemt Kees van der Klauw, Coalitie manager van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) ons mee in de turbulente opkomst van AI. Wat begon als een ontwikkeling decennia geleden, is nu een onmiskenbare realiteit geworden die impact heeft op alles en iedereen. Deze transformatie dwingt ons tot een doordacht en ‘gezond verstand’ benadering, niet alleen met betrekking tot de technologische vooruitgang van AI, maar ook tot het omvatten van alle facetten van de invloed van AI op mens en samenleving. Bewust van het feit dat er nog zoveel onontdekt terrein is, en dat we nog veel te leren hebben, slaan we gezamenlijk deze weg in met de NL AIC. Samen bouwen aan de toekomst van AI, in harmonie met de behoeften van de mens en onze samenleving.

09.45 • Plenair | Key note | Alex van Ginneken

Betreed de boeiende wereld van AI met onze key note speaker: Alex van Ginneken, een visionair die je meeneemt in de veranderende bedrijfsrealiteit door AI. Deze transformatie is niet alleen dichtbij, maar ook nog eens razendsnel.

Een ware explosie van AI-tools heeft het landschap van werk en innovatie radicaal hervormd. Nu is het moment aangebroken om AI in je organisatie te omarmen. Ontdek de ongekende mogelijkheden die Alex van Ginneken, ondernemer, business coach en investeerder, ziet om bedrijven te laten groeien, internationale ambities waar te maken en productiviteit te verhogen – en dat alles zonder enorme financiële investeringen.

Alex gelooft in de kracht van AI om teams in staat te stellen sneller te laten groeien en reuzenstappen te maken in het verhogen van productiviteit. Stap binnen in de toekomst van AI en maak kennis met Alex. Zijn credo: “Think big. Start small. Scale fast.”

10.15 • Plenair | Interview ondernemers Use Cases

AI, van Aanjagen naar Implementatie; verhalen uit de praktijk.

Drie noordelijke bedrijven Omrin uit Leeuwarden, Argo Schoonmaakservice uit Roden en Royal Apollo Group uit Coevorden, delen hun unieke reis in het implementeren van AI-technologie. Dagvoorzitter Wijnand Aalderink gaat in gesprek met Rein van der Zwaag, Jacob Tjoelker en Frank van Schijndel waar vele facetten van AI-implementatie aan bod komen. Leer hoe en waarom ze deze stappen nemen, welke afdelingen en functies betrokken zijn en wie hen begeleidt bij dit transformatieve proces. Krijg waardevolle inzichten in het boeiende proces van AI-integratie.

10.45 • Plenair | Key note | Mirjam Plantinga

Verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI technologie staat nooit op zichzelf, maar krijgt vorm in interactie met de mens die de technologie ontwikkelt en gebruikt.

Mirjam Plantinga, trekker van het ELSA AI lab Noord-Nederland neemt je mee in hoe ethische, juridische en maatschappelijke aspecten samen tot verantwoorde AI komen. En waarom de aandacht voor deze aspecten zo  essentieel en hoe de verschillende ELSA labs hieraan bijdragen. Scherp je AI-inzichten aan en zet technologie in harmonie met menselijke waarden.

11.15 • AI Matchmaking café “Let’s Connect”

AI Startups/Scale-ups en tevens Solution Providers van het Noorden zijn te vinden in het AI Matchmaking Café en staan klaar om met het Noordelijke bedrijfsleven in gesprek te gaan. Om de juiste mensen die voor jou van waarde kunnen zijn nog sneller te vinden bestaat de mogelijkheid om gedurende het hele congres naast het fysieke ontmoeten ook online te matchmaken. Middels de Matchmaking App worden personen, bedrijven en organisaties gematcht met aanbieders van organisatie specifieke oplossingen

12.00 • Break-out | Ronde 1

Om tot verantwoorde mensgerichte AI te komen is het belangrijk om aandacht te besteden aan ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van AI.

Vanuit de Nederlandse AI coalitie is de ontwikkeling van ELSA (Ethical, Legal and Societal Aspects) labs gestimuleerd waarin bedrijven, overheid, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers gezamenlijk werken aan verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI. Tijdens drie break-out sessie in ronde 1 en één in ronde 2 staat één van de ELSA letters centraal en wordt dieper ingegaan op ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van AI.

13.00 • Lunch

Tijdens de lunch is er ruimschoots de tijd om met andere deelnemers in gesprek te gaan.

14.15 • Break-out | Ronde 2

AI is een generieke technologie die uiteindelijk toepasbaar is in elke denkbare bedrijfssector en maatschappelijke uitdaging. Om kennis en ervaring in AI-gebruik te vergroten, is gerichte aandacht voor specifieke, regionaal relevante sectoren cruciaal. Deze sectoren fungeren als kweekvijvers van expertise, die vervolgens breder ingezet kunnen worden.

In drie break-out sessies tijdens ronde 2 en één in ronde 1 worden baanbrekende ontwikkelingen in de sectoren AgriFood, Energie, Industrie (Ronde 1) en Gezondheid belicht, waarbij inzichten worden gedeeld en inspirerende discussies plaatsvinden.

15.15 • AI Matchmaking café “Let’s Connect”

AI Startups/Scale-ups en tevens Solution Providers van van het Noorden zijn te vinden in het AI Matchmaking Café en staan klaar om met het Noordelijke bedrijfsleven in gesprek te gaan. Om de juiste mensen die voor jou van waarde kunnen zijn nog sneller te vinden bestaat de mogelijkheid om gedurende het hele congres naast het fysieke ontmoeten ook online te matchmaken. Middels de Matchmaking App worden personen, bedrijven en organisaties gematcht met aanbieders van organisatie specifieke oplossingen.

16.00 • Key note | Willem Jonker

Nederland AI Land: Wat dan? Hoe dan?

Willem Jonker, Voorzitter AiNed, gaat in op de AI uitdagingen waar Nederland voor staat. Vanuit de recente AI ontwikkelingen in globaal en Europees perspectief wordt ingegaan de kansen die er voor Nederland liggen en hoe in Nederland en de regio’s die kansen benut kunnen worden. Aspecten die onder andere aan de orde komen zijn de Nederlandse positie en kansen met betrekking tot: toonaangevende ontwikkeling en toepassing van AI (waaronder generatieve AI), AI talent, AI regelgeving en AI investeringen. Daarnaast hoe het AiNed programma samen met de Nederlanse AI Coalitie een voortrekkersrol speelt bij het ondersteunen van de AI systeem transitie in Nederland.

16.15 Plenair | Wrap up 

Verantwoorde AI: Een Dag vol Ontdekkingen

Mirjam Plantinga geeft een verhelderende recap van de ELSA-dag, ELSA Break-out sessies Ethical, Legal en Societal, waarbij ze hoogtepunten en inzichten deelt die de deelnemers hebben geïnspireerd en Yvonne Kooi (AI-hub Noord-Nederland) blikt terug op de 4 toepassingsgebieden Break-out sessies.

Wijnand deelt de resultaten van de MatchMaking App. Werkt de app echt? Zijn er matches gemaakt?

De reis van Verantwoorde AI gaat verder, en de toekomst belooft nog meer boeiende kansen en verbindingen.

 

16.30 • Netwerkboostborrel

Na een dag vol inspiratie en inzichten is het nog niet voorbij! We sluiten het congres af tijdens een laatste netwerkboost moment, de borrel. Nog één kans om met gelijkgestemden de dag door te nemen, informeel te netwerken, plannen te smeden en nieuwe vriendschappen te sluiten. De perfecte gelegenheid om de dag te laten bezinken, stappen te zetten richting nieuwe mogelijkheden en te proosten op de toekomst van AI. We verwachten je daar, klaar om te connecten en samen de weg naar innovatie verder te bewandelen!

Voor wie is dit congres?

Dit congres is bedoeld voor ondernemers (MKB) uit Groningen, Friesland en Drenthe. Vanwege het enorme succes van vorig jaar en de beperkte beschikbare plaatsen, nodigen we vanaf begin september persoonlijk uit.

Ben je werkzaam in de publieke sector of ben je een techneut dan staan er andere activiteiten op de agenda waar we je uiteraard over gaan informeren.

Netwerkapp "Let's Connect"

Tijdens dit congres maken we gebruik van een eigen netwerkapp powered by Lets Get Digital. Deze app maakt het het netwerken en de juiste partijen vinden nog makkelijker. De link naar de app om je profiel aan te vullen en je interesses kenbaar te maken ontvang je ca. 2 weken voorafgaand aan het congres.  

Belangrijk: Deze app is tevens je toegangsbewijs tot het congres.

Deze Startup/Scale-ups zijn te vinden in ons AI Matchmaking café "Let's Connect"

Break-out rondes

Ronde 1

Is het belangrijk om ethiek te integreren in zowel de ontwikkeling als het gebruik van AI? En hoe kan dit praktisch worden gerealiseerd?
Deze interactive sessie zal zich buigen over dit vraagstuk, waarbij er discussies zullen plaatsvinden over de relevantie, noodzaak en haalbaarheid van digitale ethiek. Concrete voorbeelden uit het bedrijfsleven zullen dienen als uitgangspunt om te bespreken hoe ethische overwegingen geïmplementeerd kunnen worden. We zijn verheugd om Kolja Verhage (Deloitte en Mensgerichte AI NLAIC werkgroep) en Karin Vinke (Friesland Campina) te verwelkomen om hun inzichten te delen.

Met welke regelgeving krijg je te maken als je AI wilt ontwikkelen of inzetten?
Ontdek de AI-regelgeving, recente ontwikkelingen en praktische inzichten. Ontdek aan de hand van concrete voorbeelden wat wel en niet mag bij AI-ontwikkeling en -implementatie. Dese sessie wordt verzorgd door experts Jos van der Wijst (BG.Legal en werkgroep Mensgerichte AI, NLAIC), Marie-Jose Bonthuis (Privacy1 en ELSA lab Noord-Nederland) en Guido Rink (Gemeente Emmen). Doe mee, deel jouw cases en stel vragen.

Tijdens sessie wordt ingegaan op de stappen die momenteel in Nederland worden gezet op het gebied van beleid en toezicht om verantwoorde ontwikkeling en inzet van AI te stimuleren. Aan de hand van concrete voorbeelden over deze ontwikkelingen wordt het gesprek aangegaan met het publiek. Wat is de impact hiervan op de maatschappij en de burger en hoe kunnen burgers in deze ontwikkelingen worden meegenomen. Deze sessie wordt mogelijk gemaakt door Mirjam Plantinga (ELSA lab Noord-Nederland/UMCG), Werkgroep publieke diensten NLAIC, Gemeente Groningen en patiënt/burger klankbordgroep ELSA Lab Noord Nederland.

 

Transformeer de noordelijke maak- en procesindustrie tot een toonaangevende kracht, waar mensgerichte, circulaire, slimme en flexibele productie hand in hand gaan met een goed samenwerkend netwerk. Ontdek tijdens deze inspirerende sessie zowel het bloeiende noordelijke ecosysteem, concrete use cases en succesvolle oplossingen die nu al werken. Onder leiding van Bart Beima (Ai-hub Noord-Nederland) en met dank aan Thijs Broekhuijzen (TNO), John Troch (DroneQ) en Dirk Jan Hummel (TCNN). Doe mee en raak geïnspireerd!

Ronde 2

Deze sessie belicht het initiatief de “AI Learning Community”, waarin bedrijven en kennisinstellingen nauw samenwerken om innovatieve AI-tools in te zetten tijdens de digitale transformatie. Het doel is om werkprocessen sneller en efficiënter te maken. Een cruciale factor is vanaf het begin af aan het betrekken van medewerkers. Hoe pak dit aan? En welke proactieve rol kunnen Human Resource Managers hierin spelen? Bart Beima gaat over deze onderwerpen in gesprek met Anneke Post (Mobiliteit Netwerk Noord), Jolanda Bakker (Werkgroep Human Capital NL AIC) en Leonie van Goor (KwadrantGroep).

Ontdek Innovatie: Hoe Noordelijke Bedrijven met AI en Data aantrekkelijke nieuwe producten en diensten ontwikkelen voor de landbouwsector.

Een aantal samenwerkende organisaties in het Noorden tonen veelbelovende oplossingen voor de grote energievraagstukken van deze tijd. Tijdens deze sessie passeren een aantal use cases binnen gebouwde omgeving en mobiliteit de revue en hebben we een primeur: het Live gaan van de Eerste Energy Data Space. Deze sessie is onder leiding van Jeroen Jansen (Ai-hub Noord-Nederland). 

Deze sessie in het Engels.

The use of innovative technology can increase efficiency in the care chain, reducing workload and increasing capacity. Central to this should be a personalised approach, where each patient receives the best care, at the best time and place. The implementation of sensing, monitoring and robotic technology in healthcare can help improve patient care, improve patient inflow and patient throughput, and increase the efficiency of work processes without lowering the quality of care. During the breakout session, organised by the UMCG, medical professionals, researchers, and companies will discuss projects and examples of how sensing, monitoring, and robotics can contribute to the future of healthcare, including digital healthcare. Attention will also be given to the trustworthiness and acceptability of technology and AI.

Het congres wordt mogelijk gemaakt door de volgende financiele vrienden:

Onze partners in de REACT-EU zijn:

After movie 28 september 2023

Wil je er de volgende editie ook bij zijn? Volg ons dan op onze LinkedIn pagina zodat je als eerste op de hoogte bent!

Scroll naar boven
× WhatsApp met ons!