Mensgerichte AI

Mensgerichte AI

Artificiële Intelligence (AI) heeft grote invloed op de manier waarop mensen met digitale systemen en diensten omgaan. Hoe moet we ons als samenleving verhouden tot deze digitale transformatie? Hoe vinden we een balans tussen vrijheid van handelen en de functionele meerwaarde van AI? Hoe borgen we publieke waarden, onze grondrechten en democratische vrijheden en hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan profiteren van deze voortuitgang?

Inwoners van Nederland moeten de juiste keuzes kunnen maken bij het gebruik van AI in hun dagelijks leven en zo mogelijk betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe AI-diensten. Daarom wordt binnen de landelijke werkgroep naar manieren gezocht om samen met mensen te leren en te ontdekken wat de beste en meest wenselijke AI-oplossingen zijn.

Bouwstenen Mensgerichte AI ELSA Lab Aanpak

In een aantal Maatschappelijke Co-Creatie Omgevingen (ELSA Labs: Ethical Legal Societal Aspects Labs) gaan we samen met inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en de overheid onderzoeken hoe AI bij kan dragen aan de vorming van onze samenleving. We halen inzichten op en bedenken en valideren mogelijke oplossingen. We formuleren breed gedragen normen – over de ethische, juridische en sociale kant van AI-systemen en diensten – en toetsen deze aan internationale AI-kaders, vooral in Europees verband.

Als Nederlanders hebben we immers onze eigen specifieke nationale opvattingen over de manier waarop AI onze Nederlandse welvaart en welzijn moet dienen, maar dan wel graag tegen de achtergrond van een Europees samenwerking. Met zo’n aanpak kan Nederland zich onderscheiden en tegelijkertijd als lidstaat onderdeel zijn van een groter samenwerkingsverband.

Samenwerken met AI-hub Noord-Nederland?
Wij kunnen helpen.

Yvonne Kooi - Programma Manager

Als programma manager sta ik voor je klaar. Zin in een kop koffie?

Scroll naar boven
× WhatsApp met ons!