Data delen

Data Delen

Zonder data is er geen AI-machine learning mogelijk. Hoe meer relevante data er beschikbaar is, hoe beter de voorspellende waarde wordt en daarmee het nut van de machine learning AI-applicaties wordt verbeterd. Toegang tot data is daarmee cruciaal. In Nederland wordt data vaak afgesloten bewaard. Meestal om juridische of commerciële redenen. Om die barrières te doorbreken moet op een goede en verantwoorde manier, veel sneller en beter dan we nu gewend zijn, het delen van data worden georganiseerd. Meer toegang tot data betekent een versnelling van de AI-implementatie en een hogere nauwkeurigheid en dat resulteert in een betere dienstverlening. Vertrouwen, inzicht, meer kennis en onze democratische principes vormen de basis.  

Aanpak

Voor organisaties en bedrijven moeten de kansen en risico’s goed worden afgewogen en georganiseerd. Om zakelijke belangen te beschermen en te zorgen dat de data die ze delen niet verkeerd wordt gebruikt. De vraag is: hoe gaan we de AI-applicaties voorzien van data als deze beperkingen er zijn?

De Nederlandse AI Coalitie wil het delen van data als cruciaal element van AI vereenvoudigen door privacy enhancing techniques (PETs) te onderzoeken, verder uit te werken en in te zetten. Kennis over wat wel en niet mag moet gemakkelijk beschikbaar zijn. Daarnaast moeten ecosystemen rondom een bepaalde sector of in een regio gestimuleerd worden om datadeeloplossingen op te nemen in hun portfolio.

Samenwerken met AI-hub Noord-Nederland?
Wij kunnen helpen.

Yvonne Kooi - Programma Manager

Als programma manager sta ik voor je klaar. Zin in een kop koffie?

Scroll naar boven
× WhatsApp met ons!